Mesterséges Intelligencia és Emberi Jogok: Szakmai Fejlődés és Kapcsolatépítés a VMJE Ifjúsági Hétvégéjén

Mesterséges Intelligencia és Emberi Jogok: Szakmai Fejlődés és Kapcsolatépítés a VMJE Ifjúsági Hétvégéjén

A Vajdasági Magyar Jogász Egylet idén is sikeresen megszervezte ifjúsági szakmai hétvégéjét Topolyán, amelynek helyszínei a Mezőgazdasági Iskola és Diákotthon, valamint a TSC Labdarúgó Akadémia voltak. Az esemény célja az volt, hogy a fiatal jogászok számára szakmai fejlődési lehetőséget biztosítson, és támogassa őket új kapcsolatok kiépítésében. Az idei hétvége fő témája a mesterséges intelligencia volt, amely számos izgalmas és aktuális kérdést vetett fel a jogi területen.

A program július 26-án, pénteken délután kezdődött regisztrációval, majd a TSC Labdarúgó Akadémián ünnepélyes megnyitóval folytatódott, ahol üdvözlőbeszédek hangzottak el. Az első előadást Szilágyi Miklós ügyvéd, a Vajdasági Magyar Jogász Egylet alelnöke tartotta, amely a mesterséges intelligencia jogi kihívásait és lehetőségeit tárgyalta. Ezt követően Bicskei Tamás bíró, a Károli Gáspár Református Egyetem PhD hallgatója osztotta meg gondolatait a mesterséges intelligencia és az igazságszolgáltatás kapcsolatáról. Este a résztvevők egy borkóstolón vehettek részt, amely lehetőséget adott a kötetlen beszélgetésekre és kapcsolatteremtésre.

A szombati program Lakatos Adrián ügyvéd előadásával folytatódott, aki a mesterséges intelligencia és a szerzői jogok kapcsolatát vizsgálta. Majd Dr. Mercz Mónika, a Mathias Corvinus Collegium junior kutatója, a Gazdasági Versenyhivatal versenytanácsi vizsgálója és a Károli Gáspár Református Egyetem PhD hallgatója tartott előadást a mesterséges intelligencia versenyjogi kihívásairól.

A szakmai hétvége záró programjaként lehetőség nyílt a VMJE összes tagjának, hogy részt vegyen egy kerekasztal-beszélgetésen, amelynek témája „Az ombudsmanok szerepe az emberi jogok védelmében” volt. A beszélgetés 2024. július 27-én, szombaton 16 órakor zajlott Topolyán, a Városháza dísztermében (Titó Marsall utca 30, 24300 Topolya). Az eseményen olyan neves szakértők vettek részt, mint Dr. Bándi Gyula, az Alapvető jogok biztosának hivatala, a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó biztoshelyettes; Nyilas Mihály, a tartományi ombudsman nemzeti kisebbségekkel megbízott helyettese és a VMJE elnöke; Nešić Miladin, topolyai ombudsman; valamint Nágel Lámi Valéria, szabadkai ombudsman helyettes.

Az esemény színvonalas előadásai és a kötetlen programok hozzájárultak ahhoz, hogy a résztvevők szakmailag gazdagodjanak és új kapcsolatokat építsenek ki. A rendezvény ismét bebizonyította, hogy a Vajdasági Magyar Jogász Egylet elkötelezett a fiatal jogászok támogatása és szakmai fejlődésük elősegítése iránt.